torstai 10. lokakuuta 2013

Herkullinen amerikkalainen omenapiirakka - Apple pie



Sain ilokseni kaverilta kassillisen omenoita ja vaikka niitä on kiva popsia ihan sellaisenaan on niistä kiva myös leipoa jotain. Omenapiirakka on aina hyvää, mutta tällä kertaa halusin kokeilla vähän jotain erilaista. Siispä aloin etsiä aidon amerikkalaisen omenapiirakan ohjetta, sellaista, mikä päältä päin näyttää vähän platkulta, mutta kun sitä leikkaa niin sisältä löytyy ihana yllätys: kuumaa, sokerista, kanelista ja vähän kirpeää omenatäytettä... Etsin siis vähän jotain sellaista kuin nostalginen McDonald´sin omppupiirakka :) Tähän reseptiin törmäsin parissakin paikassa, alunpitäen taitaa olla Pirkan ohjeita. Muuntelin vähän reseptiä ja tein lopulta piirakan alla olevan ohjeen mukaan. Tässä teillekin tämä Amerikan herkku, joka vie kyllä kielen mennessään!

Apple Pie

Taikina

4 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
150 g voita
1/2 dl kylmää vettä

Täyte

n. 12 kpl kotimaisia omenoita
puolen sitruunan mehu
1,5 dl sokeria
1,5 rkl vehnäjauhoja
2 tl kanelia
1,5 tl vaniljasokeria
n. 20 g voita

Lisäksi vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä

1. Mittaa jauhot, sokeri sekä kylmä voi kulhoon. Laita tehosekoittimeen tai vatkaa varovaisesti murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Taputtele taikina kiinteäksi massaksi ja kääri muovikelmuun. Anna olla jääkaapissa täytteen tekemisen ajan.





2. Kuori omenat ja pilko ne pieniksi kuutioiksi. Mausta pilkotut omenat sitruunan mehulla.

3. Sekoita sokeri, vehnäjauhot, kaneli sekä vaniljasokeri keskenään ja sekoita seos omenoiden joukkoon.



4. Ota taikina jääkaapista ja puolita se. Kauli molemmat taikinanpuolikkaat jauhotetulla pöydällä pyöreiksi levyiksi (jauhoa kannattaa laittaa myös vähän taikinan päälle, ettei tartu kaulimeen kiinni). Kaulitse taikina n. 30-senttiseksi halkaisijaltaan. Taikinalevyjen ei tarvitse olla symmetrisen pyöreitä, pääasia, että saat ne sijoiteltua helposti vuokaan :)



5. Nosta toinen kaulittu taikinalevy 24-26 cm kokoiseen vuokaan niin, että taikina menee hieman reunojen yli. Levitä omenatäyte taikinan päälle ja laita täytteen päälle muutama voinokare.



6. Nosta toinen taikinalevy kanneksi omanatäytteen päälle. Käännä kannen reunat alaspäin ja allaolevan  taikinan reunat lopuksi piirakan päälle. Pistele piirakan pintaa haarukalla.





7. Laita uuniin 200 astetta ja paista n. 40-45 minuuttia uunin alimmalla tasolla (paistoaika riippuu uunista). Tarkkaile paistumista, jos näyttää, että alkaa tummua liikaa niin laita folio suojaksi.



8. Nauti kuumana vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kera! Ja maistuu tämä kyllä kylmänäkin :)







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti