sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Chilihärkää

Olen ennenkin tainnut mainita täällä, että tuliset ruoat ovat lähellä sydäntäni. Chiliä kuluu meidän perheessä paljon, samoin kuin valkosipulia ja inkivääriäkin. Thaimaalaisessa ravintolassa käydessä otan usein chilihärkää, makumaailma siinä on vaan niin herkullinen! Olen useasti miettinyt, että pitäisi itse kokeilla chilihärän tekemistä ja nyt päätin sitten tarttua tuumasta toimeen. Ongelmaksi muodostui reseptien vähyys, olin itse asiassa todella yllättynyt miten vaikea oli löytää netistä hyvän thaimaalaisen chilihärän ohjetta! Mikään ei tuntunut ihan juuri siltä "oikealta" chilihärältä, siispä piti väsätä resepti itse.

Aloitin chilihärän teon lihan marinoimisella. Ostin palan naudan ulkofilettä ja leikkasin siitä terävällä veitsellä ohuita suikaleita. Tein marinadin ja laitoin lihasuikaleet marinoitumaan pariksi tunniksi mm. chiliä, valkosipulia sekä inkivääriä sisältävään marinadiin. Muista sekoitella lihasuikaleita marinadissa kunnolla, että marinadi tarttuu tasaisesti lihoihin. Marinadista tuleva tuoksu oli huumaava!

Kun lihat olivat marinoituneet jääkaapissa muutaman tunnin ajan nostin ne joksikin aikaa huoneenlämpöön. Sitten alkoi varsinainen härän valmistus: pilkoin paprikat, herkkusienet sekä chilin. Raastoin n. 1 tl inkivääriä. Puristin 2 valkosipulin kynttä. (Sipulia olisin halunnut lisätä myös, mutta perheenjäsenen toiveesta jätin sen tällä kertaa pois.) Laitoin lihat kuumalle pannulle tirisemään ja aikansa tiristyään lisäsin joukkoon chilin, valkosipulin ja inkiväärin sekä paprikat ja herkkusienet. Lorautin joukkoon vähän soijakastiketta sekä tulista chili&garlic-chilikastiketta. Vähensin lämpöä liedeltä ja annoin koko komeuden hautua kannen alla miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Tässä ei kannata kiirehtiä, lihasta tulee mureampaa, kun saa hautua kunnolla ja mautkin tulevat paremmin esiin. Tarkkailin tilannetta säännöllisesti ja maistelin seosta muutamaan otteeseen: jos haluaa lisää "potkua" niin voi lisäillä chilikastiketta. Älä siis laita sitä heti alkuun isoja määriä, ellet sitten ole supertulisen ruoan ystävä :)

Keittiöstä tuleva tuoksu oli aivan mielettömän ihana ja odotinkin vesi kielellä miten chilihärkä onnistuisi. Ja se onnistui aivan täydellisesti, oli hyvin lähellä sitä ihanaa thaimaalaisten ravintoloiden chilihärkää! Nam! Itse tarjosin chilihärän basmatiriisin kera, mutta myös nuudelit käyvät. Tulisuutta tässä voi säädellä chilipalkojen sekä chilikastikkeen voimakkuuden mukaan. Itse käytin mietoja chilipalkoja, koska oli myös lapsia syömässä. Ruoasta tulikin juuri sopivan tulista, syödessä tunsi sen, että nyt syödään chiliä, mutta lieskat eivät kuitenkaan lentäneet suusta. Tämä oli niin hyvää, että voisin syödä tätä melkein joka päivä :)

Chilihärkä

naudan ulkofilettä n. 500g
2 paprikaa
rasia tuoreita herkkusieniä
1 mieto chilipalko (poista siemenet)
n. 1 tl raastettua inkivääriä
2 valkosipulin kynttä
(1 sipuli)
soijakastiketta
tulista chilikastiketta

Marinadi

luraus oliiviöljyä
luraus tulista chilikastiketta
1 mieto chilipalko (poista siemenet)
2 valkosipulin kynttä
n. 1 tl raastettua inkivääriä






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti