perjantai 8. elokuuta 2014

Äidin kukkoset

Äitini teki lapsuudessani ja nuoruudessani aina kukkosia, jotka yhä edelleen ovat ehdottomasti parhaita kukkosia mitä olen koskaan maistanut. Myös omat lapseni oppivat rakastamaan mumman kukkosia. Joskus tuli puhetta lasten kavereiden kanssa kukkosista ja hämmästyinkin suuresti, kun todella harva tiesi mitä kukkoset ovat! Olin aina ajatellut, että ne ovat yhtä tunnettu pohjoiskarjalainen perinneruoka kuin karjalanpiirakat tai karjalanpaistikin, mutta eivätpä näköjään olleetkaan. Tästä tulikin sitten mieleeni laittaa tämä äitini resepti tänne teillekin kaikille, jotka ette ehkä vielä kukkosia tunne: näitä kannattaa ehdottomasti kokeilla! Ja vaikka tuntisittekin niin tätä reseptiä suosittelen kokeilemaan, nämä ovat nimittäin ne parhaat kukkoset ;)

Itse nautin kukkoset yleensä lämpimänä voin ja juuston kera, mutta päälle voi laittaa oman maun mukaan mitä kukin haluaa, kuten leivällekin. Kukkoset voi myös pakastaa ja näin saakin helposti ihania lämpimäisiä vaikkapa aamiaispöytään :) Tästä ohjeesta tulee n. 20-25 kukkosta, jos haluat tehdä kerralla enemmän niin kaksinkertaista annokset. Niin, ja kukkoset eivät sitten ole mitään "Mitäköhän tekisi tänään iltapalaksi? Tekaisenpa kukkosia!"-ruokaa vaan ne vaativat vähän aikaa ja vaivaa. Mutta lopputulos on kaiken vaivan väärti, maukkaita leivontahetkiä! :)

Äidin kukkoset

Riisipuuroa (ohje kohdassa 1)
1/2 pakettia hiivaa
1/2 l vettä
n. 2,5 kahvikupillista kaurahiutaleita (1 kahvikuppi n. 1,5 dl)
n. 5 kahvikupillista vehnäjauhoja
suolaa
n. 1 dl sulatettua voita

1. Keitä riisipuuro

2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l maitoa
n. 1/2 tl suolaa

Kiehauta vesi ja laita riisi joukkoon. Anna kiehua kunnes neste on haihtunut. Lisää maito, sekoittele välillä pohjaa pitkin ettei pääse palamaan. Kun maito kiehahtaa vähennä lämpöä ja anna hautua kannen alla n. 40 min. Sekoittele välillä pohjaa pitkin. Tarkkaile puuron koostumusta, kukkosissa puuron tulee jäädä löysäksi. Lisää lopuksi suola joukkoon.

2. Tee taikina

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää ripaus suolaa. Lisää joukkoon kaurahiutaleet ja sekoita. Lisää tämän jälkeen joukkoon vähitellen vehnäjauhot, sekoita hyvin jokaisen lisäyksen jälkeen. Jos taikina tuntuu liian kovalta voit lisätä joukkoon kädenlämpöistä vettä. Lisää tämän jälkeen joukkoon sulatettu (jäähtynyt) rasva ja sekoita.

3. Laita uuni lämpenemään 275 asteeseen. Laita pellille leivinpaperin päälle pieniä taikinakasoja (n. ruokalusikallisen verran per kasa), yhdelle pellilliselle tulee n. 9 kasaa. Muotoile taikinakasat ohueksi ympyrän muotoiseksi lusikalla, joka on kastettu rasvassa. Peitä tämän jälkeen taikinakasat puurolla ja paista uunissa n. 10-15 min tai kunnes ovat kauniin ruskeita.

4. Voitele uunituoreet kukkoset voisulalla ja nauti lämpimänä.

Kukkoset menossa uuniin

Uunituoreet kukkoset valmiina nautittavaksi




2 kommenttia:

  1. Oi joi, kiitos täytyy testata! Ohje on samanlainen kuin ex-anopintekeleellä ja niistä tuli superhyviä.. en ole vain kokeillut itse. Nyt on piirakat tekosella tokaa kertaa elämässäni niin googlasin näitä kukkosten ohjeitakin.. Varmasti tulee hyvää, kannattaa muidenkin kokeilla! :)

    VastaaPoista
  2. kohotatko taikinaa ennen leivontaa

    VastaaPoista