torstai 4. heinäkuuta 2013

Kreikkalainen hampurilainen

Eilen oli niin kaunis kesäpäivä, että halusin ehdottomasti tehdä ruokaa ulkona eli eikun grillaamaan! Ihan perinteiset grilliherkut ei kuitenkaan tällä kertaa oikein kiinnostaneet ja niinpä päätin kokeilla uutta herkkua minkä netistä olin joskus bongannut: kreikkalaisia hampurilaisia!

Tapani mukaan tutkailin taas useita eri reseptejä ja mietin mikä omaan makuuni sopisi ja mikä ei. Monissa ohjeissa oli jauhelihapihveissä käytetty lampaanlihaa, mutta itse tein ihan perinteisestä naudan jauhelihasta. Kuitenkin kun kreikkalaisia hampurilaisia kerta olin tekemässä niin lisäilin jauhelihataikinaan hieman oliiveja. Pihvit voi jokainen tehdä tähän oman makunsa mukaan enkä sen vuoksi tähän yhteyteen niiden ohjetta laitakaan. Tärkeimmät maut tähän hampurilaiseen tuovat kuitenkin tsatsiki sekä feta. Fetaa kannattaa laittaa alkuun hieman varoen, koska liian suurena määränä peittää muut maut helposti alleen. Hieman kyllä mietitytti miten tsatsiki toimittaisi kastikkeen virkaa, mutta toisaalta kun se on niin suurta herkkua vaalean leivän kanssa niin miksipä ei sitten tässä? Cheddarjuusto korvautui fetalla salaatin, tomaatin sekä suolakurkun edustaessa sitten niitä vähän perinteisempiä hampurilaistäytteitä. Lisäksi vielä vähän chilimajoneesia potkua tuomaan ja niin se sitten syntyi, kreikkalainen hampurilainen. Ja kyllä oli herkullista, ehkä yksi parhaista hampurilaisista mitä olen syönyt! Ja nämä ovat tietty parhaimmillaan lämpimässä auringonpaisteessa nautittuina, kuin Kreikassa ikään :)

Kreikkalaiset hampurilaiset

valmiita hampurilaissämpylöitä
salaattia
tomaattia
suolakurkkua
fetaa (aitoa fetaa, ei salaattijuustoa)
tsatsikia
jauhelihapihvejä
chilimajoneesia

Tsatsiki

n. 3 dl turkkilaista jugurttia
1 kurkku
suolaa
mustapippuria
3 valkosipulin kynttä

- Kuori kurkku ja raaste se tai pilko pieniksi paloiksi. Anna olla hetken vaikkapa talouspaperin päällä, että liiat nesteet valuu pois.
- Lisää kurkku turkkilaisen jugurtin joukkoon, lisää suola, pippuri sekä puristetut valkosipulin kynnet. (Perinteisestihän tsatsikiin lisätään myös hieman minttua, mutta itse olen aina jättänyt sen pois.)
- Anna olla hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.

Chilimajoneesi

n. 2 rkl majoneesia (ei kevyt)
2-3 rkl tulista ketsuppia

- Sekoita ja anna olla hetki jääkaapissa.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti